Икономисти смятат, че там ще се подобри положението след като влезем в еврозоната

Постепенният спад на лихвите по банковите креди, който се  забелязва  в последната половин година, все още не означава чувствително намаляване цената която плащаме за заем, бил той потребителски или за жилищен. Икономистите и кредитните специалисти очакват някакво раздвижване в този сектор чак след евентуалното влизане на страната ни в еврозоната или при привличане на международни капитали в нашия банков сектор.

Набиващите се на очи разлики между лихвите по кредитите в България и в други страни в Европейския съюз не водят обаче автоматично до изравняване на нивата им. Тъй като липсва все още общ механизъм в тази област в Стария континент, процесът ще бъде дълъг. Рестриктивното управление на роднините ни финанси и успешното емитиране на еврооблигации, също не допринесоха за чувствително намаляване на цената, която плащаме за заем.

Специалистите смятат, че лихвите биха се повлияли най-силно в посока надолу, при евентуално влизане в еврозоната на България. Но това не е в непосредствена перспектива. В Румъния и Полша, страни също с национални валути, нивата на лихвите са сравними с нашите.

Лихвите в момента също са в посока надолу, но това е защото на пазара се конкурират над 30 банки, а желанието за нови кредити е съвсем незабележимо, отчитат икономистите.

Репортер: Данаил Глишев