Компанията, произвела вредния Талидомид, излезе с изявление след 50 години...

Германски фармацевтичен концерн се извини официално за уврежданията, които тяхно лекарство причинило на десетки хиляди новородени. Преди няколко десетилетия скандалът около препарата Талидомид предизвика промени в тестването и лицензирането на лекарствени препарати по цял свят.

 
50 години, след като болкоуспокояващото средство беше изтеглено от продажба заради ужасяващи странични ефекти, концернът, който го произвеждаше, се извини официално на пострадалите.
 
В края на 50-те и началото на 60-те препаратът нанесе тежки увреждания на хиляди новородени. Той беше рекламиран като лекарството, което ще спаси бременните жени от гаденето сутрин. Вместо това, над 10 000 деца се появиха на бял свят с деформирани крайници.
 
Скандалът, който предизвика продажбата на Талидомид, доведе до промени във фармацевтичната индустрия. Бяха въведени по-строги правила за тестове и лицензиране на продуктите.
 
Семействата на пострадалите не приеха извинението на германския концерн
 
"Прочетох изявлението, с което се извиняват... Това е изявление, което правиш, когато всъщност не съжаляваш за стореното. Не знаят какво е истински шок. Да видиш, че детето ти е родено без ръце и крака и не може да живее животът, който искаш да му осигуриш", казва Уенди Роу, майка на увредено дете
 
Сдружението на пострадалите от Талидомид във Великобритания заяви, че едно извинение, закъсняло с 50 години, не е достатъчна компенсация за пострадалите. 
 
Организацията на пострадалите от препарата в Австралия нарече обръщението на фармацевтичния концерт "жалко".