Това обаче ще създаде финансови проблеми на редица фирми, предупреждават от бизнеса

От началото на следващата година минималната работна заплата ще се увеличи от 290 на 310 лева. Това коментира пред националното радио социалният министър Тотю Младенов. Дори и да е добре за работниците, това ще изправи много малки фирми пред сериозни финансови проблеми.

 

От Българската стопанска камара коментираха, че в някои от секторите като търговия, услуги и строителство ниските нива на доходи могат да се окажат проблем и фирмите да предприемат допълнителни съкращения. Възможно е обаче това увеличение на минималната заплата да се усети негативно от всички, тъй като повишените разходи на фирмите оскъпяват крайния продукт за потребителите.

 

Въпреки повишението на минималната заплата, някои социални плащания ще останат без промяна. Например парите, които майките получават за отглеждане на дете. Повече ще получават само приемните родители, които са на заплата.

 

Изненадващо или не в автосервиза на Павел Петков няма да има проблеми с увеличението на заплатите от догодина. Той има няколко работници и е готов да им вдигне заплатите, като дори оценява идеята като много добра. За сметка на това обаче ще се повиши цената на предлаганите услуги с процент – процент и половина, коментира Петков

 

В други сектори обаче фирмите ще са изправени пред избора да уволняват или да плащат заплати под масата, предупреждават от бизнеса.

 

Репортер: Нели Тодорова