Останалите 400 работници вече са напуснали...

Бъдещето на Оловно-цинковия комплекс в Кърджали остава неясно. След десет дни изтича срокът, в който се очаква потенциалните кандидати да предложат своите оферти за закупуване на голяма част от завода. Досега обаче никой не е проявил интерес. На работа в комбината са останали едва 200 от работниците, останалите 400 са напуснали.

Кирил Бончев е сред малкото бивши работници в ОЦК, които се считат за щастливци, тъй като след напускането на завода е успял да си намери друга работа. Сега бившият оператор на филтър-преса работи в рекламното бюро на кърджалийския театър.

„Най-хубавият ми ден беше, когато започнах работа в ОЦК, когато казаха „да, ти си одобрен” и като започнах, три денонощия по три смени съм карал, за да се науча на тези машини да работя. Толкова ми харесваше, че сутрин хващах автобуса не в 7.30, а в 7, за да отида по-рано”, припомня си Кирил.

Последната половин година за Кирил обаче е най-трудната. В момента той изплаща чужд кредит, на който е станал поръчител, а в същото време има да получава 2 500 лева от ОЦК.

Въпреки че вече не е част от ОЦК, Кирил се надява, че комбинатът ще заработи отново и иска да се върне там. В същото време липсата на кандидат-купувачи кара бившите му колеги да избягват да коментират ситуацията. Синдикатите пък не допускат вариант заводът да престане да съществува.

„Няма да стигнем до тотално закриване на завода, при условие, че една от банките е инвестирала много пари дотук”, на мнение е синдикатът Стефан Атанасов.

Срокът за подаване на оферти за ОЦК изтича на 13 септември. След това банката-кредитор сама ще търси инвеститор. Притеснението на синдикатите дори и при благоприятна за завода ситуация е дали същите хора ще останат на работа или ще бъдат назначени нови.  

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Димитър Иванов