ЕК заподозря руския концерн в създаване на пречки пред конкуренцията на пазара

Договорите на България с „Газпром” за доставка на природен газ ще бъдат проверявани от Европейската комисия. Това е част от мащабна инспекция на дейността на руския гигант . Брюксел подозира компанията в монополни практики и изкуствено повишаване цената на природния газ. Спорните процедури засягат дейността на „Газпром” в още седем европейски държави, освен нашата. От  компанията отричат да са нарушили закона.

 

Брюксел разследва дейността на „Гапром” в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Унгария. Според Европейския съюз компанията затруднява конкуренцията по три начина - не позволява свободното движение на природен газ в страните от Съюза, пречи на отделните държави да диверсифицират доставките си и изкуствено вдига цената на природния газ. Увеличението се постига чрез обвързването на цената на газта с тази на петрола.

 

Европейското законодателство не дава срокове, в които трябва да се обяви решението от разследването. Ако „Газпром” бъдат намерени за виновни, те са заплашени от глоба. Според различните източници тя може да бъде от 1.5 до 10 млрд. евро.

 

От Полша и Литва приветстваха решението на Европейската комисия да започне разследване. От Варшава заявиха, че подозренията на Комисията потвърждават позицията им, че  рурският гигант действа незконно в отношенията си с Полша. Литовския министър на енергетиката заяви, че лично е призовал Европейската комисия да се противопостави на монополните практики на „Газпром”.

 

От разследваната компания пък отговориха, че не са нарушили закона и правят бизнес в Европа по същия начин, по който и другите доставчици на газ. „Газпром” припомня, че е държавна руска компания и Европейската комиси трябва да ги третира като такава. Руският министър на енергетиката Андрей Белоусов заяви, че разследването срещу „Газпром” е политически мотивирано.

 

Проверката може да се окаже полезна и изгодна за България, коментираха експерти за Нова ТВ. Не се наеха обаче с прогноза дали и как могат да бъдат променени условията по договорите между София и Москва. Това може да ни даде възможност и отново да поискаме в ценообразуването да влиза себестойността на природния газ, а не само котировките на петролните продукти и цената на долара.

 

Още по темата очаквайте утре сутрин, 7 септември, в „Здравей, България”, където гост ще бъде икономическият министър Делян Добрев