Държавата бави 457 млн. лева на частния сектор, фирмите пък дължат помежду си над 104 млрд. лева

Над 450 млн. лева дължи държавата на частни фирми, показват данни на Стопанската камара. Забавените пари са за извършени от фирмите услуги. За да се регламентират по- добре сроковете, в които двете страни трябва да се разплащат и да не се стига до фалити, бяха направени промени в Търговския закон.

 

Според промените, от момента, в който една фирма или държавна институция получи фактура за извършена услуга или продадена стока, започва да тече 30-дневен срок, в който тя трябва да се разплати. Ако се договорят, фирмите могат да бавят плащанията си още, като за срока се уточняват помежду си. Държавни плащания към фирми също ще могат да надхвърлят 30 дни, но плащането задължително трябва да се извършва до 60-тия ден от сключването на сделката.

 

С тези промени се цели намаляването на задлъжнялостта както между фирмите, така и на държавата към бизнеса. Така, според кабинета, ще се избегнат и много фалити.

 

По последни данни на Стопанската камара от края на септември 2011 г. държавата бави на частния сектор 457 млн. лева, като малко повече от половината са от държавния бюджет, а останалите са задължения на общините. Частниците дължат общо 157 млрд. лева. От тях помежду си имат да разплатят над 104 млрд. Останалите са задължения към служителите, банките и държавата.