За обикновения потребител това означава все по-вскъпи горива и оттам вигане на цените на всичко

Американският долар става все по-скъп. За последните дни стойността му се е повишила с близо 2%. Дори да не търгуваме с валута, за нас това неминуемо води до по-високи цени на горивата. Фианансови притеснения може да изпитат и хората, които са теглили кредити в американска валута.

 

За обикновения потребител сегашното поскъпване на долара води до все по-вскъпи горива и оттам до вигане на цените на промишлените стоки, транспорта и съответно до нарастване на цената на практически всичко в малки икономики като нашата, която е силно зависима от вноса на суровини.

 

Според икономисти за нас това означава, че можем да очакваме долар на нива 1.67 -1.71. Което пък  означава още по-високи нива от моментните и съответно още по-високи цени на стоки и услуги. Този скок може да са случи още в близките дни. А за хората, изплащащи кредити в долари, означава драстично оскъпяване на заема.

 

Както частните инвеститори и обикновените спестители, така и финансовите анализатори и ръководителите на компании трудно се оринират в световната икономическа главоблъсканица, водеща до несигурност на пазарите.

 

Негативен за нашата икономика е и фактът, че цените на  златото и другите стратегически суровини, търгувани с долари, също павишават цената си. Така по-силни икономики като например турската или руската ги купуват от нас, а в страната не остава почти нищо.

 

Репортер: Данаил Глишев