Една от причините е сушата и вдигането на цената на суровината по световните борси

Очаква се до дни цената на олиото да се повиши. Производителите не се ангажираха с цени до които може да достигне слънчогледовото масло, но не изключиха варианта съвсем скоро да плащаме над 4 лева за литър. Mакар че в българските фабрики за олио се ползва основно наша суровина, това е поредното поскъпване, което се дължи на международните цени.

Оказва се, че цената на олиото варира от 2,30 лева в големите вериги до 3 лева в малките магазини, а в селата около София литър олио струва цели 60 стотинки повече.  

Въпреки прогнозите от последните дни, че се чака драстично поскъпване, търговците не забелязват хората да се презапасяват.

Председателят на Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България – Яни Янев, коментира, че бизнесът няма как да задържи цените на това ниво. Докъде все пак могат да стигнат те?

„В крайна сметка определящо за цената на олиото е цената на суровината – слънчогледа. Притеснителното е, че той започва на доста високи нива. Определящи са наистина цените на външните пазари. За съжаление тази година сушата оказа влияние на цените на всички видове зърна”, каза Янев.

„Това е един свободен пазар”, допълни той.

Производителите на олио настояват държавата да намери механизъм, чрез който да накара земеделците да оставят у нас по-големи количества слънчоглед, вместо да го изнасят. В замяна на това да получава дадени преференции. Така суровината ще е по-евтина и цените на борсите, които са на хиляди километри, няма да влияят така пряко на джоба на българина.