Все по-скъпо става да си направим зимнина у дома

В сезона на туршиите, оказва се, става все по-скъпо да приготвим зимнина вкъщи. Цените на зеленчуците са се повишили фрапиращо, в сравнение с миналата есен. Доматите, които можем да си купим днес, са двойно по-скъпи от тези, които сме консервирали през миналия септември.

Причината за високите цени, според експерти, е в поскъпването на горивата и неблагоприятните климатични условия през пролетта и лятото на 2012.

При това – промяната е драстична, само в рамките на една година. Доматите днес са по-скъпи с над 100%, в сравнение с миналата есен. А краставиците – с близо 70%. Единствено чесънът е по-евтин, от миналия септември, цената му е паднала с 30% и сега го купуваме за малко под 3 лева на едро за килограм. По-скъпи са и чушките – със 7 на сто. И това съвсем не е всичко: Колкото повече наближава сезонът на туршиите, толкова повече се вдигат цените.  

В големите вериги и борсите, можем да намерим зеленчуците и по-евтино, разбира се. Ще успеем ли да спестим повече обаче, ако купим туршията на готово от магазина?

Добре е обаче, преди да запретнем ръкави, да си припомним, че и електричеството вече е по-скъпо. С 13% от този юли. Така например, лютеницата може да се превърне в лукс туршия, защото се вари дълго време, а чушките се пекат на ток преди това.

За част от зимнината обаче има хитро решение – да се сложи аспирин, вместо да се вари. Най-евтино излиза да си направим люти чушки, ако сметнем, че ще можем да изкараме на тях цяла зима.

Репортер: Яна Николова