Подадените оферти се оказаха три – от банката–кредитор и от две български дружества

Оловно-цинковият комбинат в Кърджали вече има купувач. Фирма, чийто капитал е собственост на офшорна компания от Вирджинските острови, спечели търга за продажбата на половината сгради и земята под завода. Оборудването беше закупено преди време от друг от кандидатите в днешния търг.

 


Точно в 9 часа тази сутрин станаха ясни желаещите да купят ОЦК. Подадените оферти се оказаха три – от банката–кредитор и от две български дружества.

 


Обявен за купувач е предложилият най-висока цена „Хармони 2012” ЕООД. Регистрираното през юли дружество предложи 8 милиона и 600 хиляди лева, което е с 300 хиляди повече от първоначална цена. Собственик на капитала му е офшорна компания от Вирджинските острови.

 


„В едноседмичен срок следва да внесат обявената цена. Ако не го направят, ще се предложи на следващия купувач, докато свършат кандидатите”, обясни Росен Сираков – частен съдебен изпълнител.

 


Въпреки проявения интерес от страна на чужди инвеститори, такива на търга не се появиха.

 


„Имаше голям интерес от американски инвеститори, от лондонска борса се обаждаха, индийци вземаха проби”, допълни Сираков.

 

Новината, че купувач има, макар и без да е ясна съдбата на завода, беше приета добре. Въпреки че вече седем месеца не са получавали заплати, хората, които все още работят в ОЦК, не губят надежда.

 


Репортер: Димитър Иванов