Според експерта компанията не може да докаже, че има право на компенсация...

„Атомстройекспорт” нямат никакво основание за иска от гледна точка на цялото структуриране не това нещо, наречено АЕЦ „Белене”, категоричен беше за „Събуди се” енергийният експерт Стефан Гамизов. По негови думи, руската компания не може да докаже по никакъв начин, че имат право на компенсация от 1 милиард евро.

Експертът коментира, че АЕЦ „Белене” е било една измама, замислена през 2001 г. от „енергийната мафия”.

„Това бяха времена на абсолютен разпад, когато на най-мощната група в организираната престъпност в България – хората, които се занимават с производство и трафик на синтетични наркотици и кокаин, им се изчерпаха възможностите да перат пари в България”, обясни Стефан Гамизов и допълни:

„Лудостта стигна до там, че някой реши да създаде нещо, приличащо на проект, и разбира се, то беше мислено да бъде, колкото се може по-скъпо, за да може да поглъща в себе си, колкото се може по-голяма парична маса”.

Енергийният експерт допълни, че парите вложени в „Белене” – над 1 милиард и половина, са хвърлени за нищо.

„АЕЦ „Белене” е абсолютната черешка на тортата на разпада правоохраната в България”, допълни Гамизов.

Припомняме ви, че с поискана огромна неустойка за АЕЦ Белене руската компания „Атомстройекспорт” сложи край на очакванията за приятелката раздяла. През последната седмица претенцията й, след отказа да се строи втора АЕЦ, скочи от 58 милиона на 1 милиард евро. Спорът ще се решава в Арбитражния съд в Париж.

„Имаме ходове, няма да загубим”, обявиха властите у нас.

Новината дойде седмица преди руска делегация да пристигне в София за предварителни разговори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Целият разговор с енергийния експерт Стефан Гамизов гледайте във видеото.