Колко струва обаче началото на учебната година за тях?

Стотици семейства са в трескава подготовка за първия училищен звънец. Според проучване заради свиването на доходите, голяма част от домакинствата могат да отделят не повече от 200 лв. за подготовката на ученик.

Както за всички деца, така и за 50-те възпитаници на Дома за деца, лишени от родителски грижи в Силистра първият учебен ден е изпълнен с трепетно очакване.

За учебници, помагала, дрехи и обувки, социалната институция  ще трябва да задели не по-малко от 150 лв. за всяко дете. Сума, която се равнява на 10-дневния му престой в дом .

Това, което се изисква за всички останали деца, ние сме длъжни да го подсигурим и за нашите деца, от гледна точка на това, да не се чувстват още от първия учебен ден притеснени, да имат нужното самочувствие”, обясни директорът на Дома - Стелиян Стойчев.

Парите за училище са част от едногодишната издръжка от 6100 лв. за отглеждане на дете в дома. Сумата обаче не е актуализирана от години.   

„Постоянно се вдигат цени, особено много се покачиха горивата, а с горивата са свързани и всички останали разходи, определено ще ни бъде по-тежка годината”, призна директорът.

И за да не лишат децата от топлина, лекарства и храна, от социалната институция отново разчитат на своите английски приятели, живеещи в България, които вече  5 години  осигуряват най-необходимото за сираците в дома.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Анелия Петрова