Според европейската здравна дирекция нивата на канцерогенни вещества са твърде високи

Близо 200 хиляди души в страната могат да останат без поминък, ако производството на ориенталски тютюн бъде забранено. Това е най-масовият тютюн, отглеждан в България – близо 70% от реколтата.

Здравната дирекция на Европейската комисия обаче смята, че съдържанието на канцерогенни вещества в този сорт е по-високо, затова планира да забрани отглеждането му.
 
Страната ни работи по изграждането на единна позиция в защита на българското производство. Земеделският министър Мирослав Найденов потърси подкрепа от българските евродепутати. На 18-ти септември предстои консултативен съвет по тютюна в Гоце Делчев, където се очаква позицията на страната да бъде подкрепена и от производителите.

Кореспондентите на Нова ТВ провериха как хората от гоцеделчевско посрещнаха новината за евентуална забрана за отглеждане на ориенталски тютюн, където това е основен поминък за 90% от жителите.

В едно от най-многолюдните села - Абланица, няма къща без тютюн. И тук, както и в почти цялата страна отглежданият сорт е ориенталският.

По думите на Иван Сабахлъков, който е член на управителния съвет на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн, друг сорт не може да вирее при тези условия.

Семейството на Мехмед Джинавиев отглежда седем декара ориенталски тютюн. От няколко дни той и съселяните му са силно притеснени от новината за евентуална забрана на този сорт.

„Известно ни е много добре, какво ни очаква. Ако това, което искат управляващите стане, значи селата ще обезлюдеят”, категоричен е Мехмед.

Кметът на село Абланица Адем Арнаудов заяви, че ще бъдат предприети протестни действия с цел запазване на основния поминък.

 

Гледайте повече във видеото.