Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу групата от 13 обвиняеми...

Започна най-голямото дело у нас за разпространение на радикален ислям. Процесът се гледа при засилени мерки за сигурност в Окръжния съд в Пазарджик. Подсъдимите са 13. Срещу тях са повдигнати обвинения за антидемократична пропаганда и насаждане на религиозна омраза.

Според прокуратурата групата е действала през 2010 година в областите Смолян, Рудозем, Благоевград, Пазарджик и Сърница.

Още в самото начало делото бе белязано от конфликти. Над 300 мюсюлмани от цялата страна, дошли да подкрепят подсъдимите, се опитаха да влязат в съдебната зала. Охраната пусна само 50 от тях и това ескалира напрежението.

Всички 13 подсъдими, сред които има и една жена, са обвинени в проповядване на салафизъм, насаждане на религиозна омраза и налагане на шериатска държава. В съда те не се признаха за виновни.

Според прокуратурата ръководител на групата е бил ходжата на град Сърница Саид Мутлу, който оглавявал българския клон на нелегалната саудитска организация „Ал Уафк ал ислам“.

Според обвинението Мутлу е получавал за дейността си по 600 евро всеки месец, а останалите имами - между 200 и 300 евро. Парите идвали от Саудитска Арабия.

Един от обвиняемите вече е осъждан за проповядване на радикален ислям. Ако всеки един от тях бъде признат за виновен, може да получи до 5 години затвор. Делото продължава следващата седмица.

 

Още преди два месеца, в „Темата на Нова”, ви показахме настроенията в районите, за които се предполага, че са люлка на радикален ислям. Тогава Мария Цънцарова успя да разговаря с част от обвиняемите. Вижте какво споделиха те тогава за Нова ТВ – във видеото.


Репортер: Благой Бекриев