Това съобщи електронното издание nuclear.ru...

Русия няма да предостави информация за оборудването и технологията за строителство на 7-ми блок на  АЕЦ „Козлодуй”. Това съобщи електронното издание nuclear.ru, цитирайки източник в руския атомен отрасъл, близък до преговорния процес. Засега обаче няма опасност от забавяне на строителството, успокоиха от Агенцията за ядрено регулиране.

Припомняме ви, че България сключи договор с „Уестинг Хаус Електрик”, която е пряк конкурент на „Росатом”, за да направи оценка за целесъобразността от построяването на нов блок в АЕЦ „Козлодуй”. За да изготви анализа, американската компания има нужда от техническите параметри на централата. Опасенията са, че с отказа си да представи пълната документация за оборудването и технологията на блока, руската страна би блокирала строителството.

Според председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев все пак няма реална опасност от забавяне на решението ни за строителството на нов блок в „Козлодуй”, защото страната ни разполага с достатъчно технически данни за блока.

Плановете на правителството са именно на площадката на „Козлодуй” да се пренесе оборудването от спрения проект „Белене".

В същото време руската страна е готова да пренасочи оборудването за АЕЦ „Козлодуй” и дори да го съхранява. Това може да стане срещу договор за консервация за 2-3 години.

Припомняме ви, че премиерът Бойко Борисов неведнъж е казвал, че изграждането на 7-ми блок на „Козлодуй” няма как да стане без консултация с руската страна.