Всеки учител пък разполага с лаптоп, който му служи за изнасянето на урока

Учителите в малкото село Плъстина представят уроците си на изключително съвременни интерактивни дъски. Преди 3 години ви разказахме как в това балканско селце си имат свръхмодерно училище. Днес училището напук на кризата продължава да се развива и то така, че до три години учениците ще разполагат с таблети, вместо тежка раница с учебници.

През 2009 г. благините за децата в Плъстина стават факт- компютърни кабинети, безплатни униформи и игрище с изкуствена настилка. Днес в училището в Плъстина черните дъски, тебеширът и печките на дърва са само спомен, а всяка стая е оборудвана с интерактивна дъска.

„Гледам с една носталгия към миналото и едно съжаление, че съм се родил много рано. В лицето на интерактивните дъски намирам това, което е било винаги мечта в мене и не е било постигнато с тази техника на времето, която е била”, обясни учителят Муса Бангиров.

Пом.-директорът на училището обясни, че благодарение на училищните земи, за които получават субсидии, имат възможност да закупят електронни дъски. В училището има 9 такива интерактивни дъски, с които учители и ученици много се гордеят.

Всеки учител разполага с лаптоп, който му служи за изнасянето на урока. В междучасието на същата тази дъска децата се развличат с анимационни филми. Въпреки, че районът е беден, хората държат децата им да се учат. Преди 3 години училището събираше деца от 8 села, а днес от 11.

В много селски училища ремонтите са спрени заради кризата, някои дори са принудени да затворят врати, в Плъстина обаче имат планове – до 3 години всеки ученик да разполага с електронен таблет.

„Тогава ще забравим за тези чанти, споровете с асоциации на родители. И по всяко време преподавателя ще бъде във връзка с ученика”, убеден е директорът на училището.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Олга Василева