Пред гишетата за подаване на документи на Софийския университет отново се вие опашка за настаняване

Около 3000 студенти в София може да останат без общежитие. Пореден ден пред гишетата за подаване на документи на Софийския университет се вие опашка за настаняване. Подобна е и ситуацията в УНСС. Този проблем не е от сега и го има всяка година.

След като първото класиране за настаняване излезе, вече се знае и колко студенти в УНСС и Софийския засега остават без стая. Класацията се прави по електронен път и по успех, който е различен за всеки факултет. Така част от висшистите се оказа, че са принудени да търсят място за живеене в последния момент.

Студентката Калина Петкова обясни, че изведнъж успехът за всички факултети се вдигнал с единица и кандидатите били двойно, което според нея не е реално.

Докато чака второ класиране обаче, тя може да подаде молба за стая в блок на друг ВУЗ.

Всяка година чрез междууниверситетската  комисия за настаняване се разпределят места, които са изостанали. Техническия университет вече се е отзовал на помощ с около 400 места.

Другата възможност за студентите е да потърсят квартира, но така разходите ще са около 5 пъти по-високи. Най-често наемите на двустайни апартаменти са около 400 лева.

От Алма матер признаха, че не са очаквали толкова молби за настаняване тази година.

Репортер: Мария Димитрова