1500 полицаи се опитваха да озаптят събралото се множество

Безредиците в испанската столица Мадрид продължиха и през нощта, след като мирен протест срещу мерките за икономии в страната, прерасна в изблици на насилие.


Над 1500 полицаи използваха сила и гумени куршуми, за да озаптят множеството, събрало се на площад "Нептун" близо до парламента.


Равносметката от напрегнатия и изпълнен с насилие митинг е близо 30 ранени и над 20 арестувани демонстранти.


Протестът срещу намерението на правителството да представи нов пакет от мерки за икономии, включени в бюджета за следващата година, беше организиран от интернет активисти и в него участваха предимно млади хора.


"Оставка" и "Демокрация, похитена от финансовите пазари" бяха най-честите скандирания. Сблъсъците в Мадрид между полицията и протестиращи от движението "Възмутените" продължиха до късно през нощта.


Опитите за образуване на жива верига около парламента в крайна сметка бяха осуетени. Консервативното правителство на премиера Мариано Рахой се опитва да съкрати допълнително бюджетните разходи чрез намаляване на пенсии, въвеждане на данък върху сделки с ценни книжа, "зелен данък" върху вредните емисии и премахване на някои данъчни преференции.


Испания трябва да убеди европейските си партньори, че може да намали с още 60 милиарда евро недостига в бюджета.