В страната е спряно движението на влаковете и корабите

Поредна обща 24-часова стачка се провежда в Гърция. Не се движат влакове и кораби, а банки, магазини и държавни служби остават затворени заради протеста срещу новите бюджетни съкращения.


Стачката е свикана от двата синдиката, обединяващи работещите в частния и държавния сектор.


В нея се включват държавни служители, учители, лекари и медицински работници, банкови и данъчни чиновници, железничари и докери.


Авиодиспечерите спират работа за три часа, заради което са променени полетите за и от Гърция.

 

Според оценки на полицията това е най-голямата демонстрация от протеста през май 2011 г. насам и е сред най-масовите, откакто Гърция за първи път прибягна до международна финансова помощ през 2010 г. Към края на шествието в центъра на Атина, в което се включиха 50 000 души.

 

Десетки облечени в черно младежи започнаха да хвърлят камъни, коктейли Молотов и бутилки по полицаите. Силите за сигурност отговориха с няколко залпа сълзотворен газ. Полицията подгони протестиращите по площад „Синтагма” пред парламента, докато в небето кръжаха хеликоптери.
 

Новите мерки за икономии от 11,5 милиарда евро предвиждат орязване на заплати и пенсии, увеличаване на пенсионната възраст, премахване на колективните трудови договори и уволнения в държавния сектор.


В замяна страната очаква да получи международна помощ от 31,5 милиарда евро за излизане от кризата, без които страната ще фалира.


Синдикатите се заканват, че протестните действия ще продължат и след като тези мерки минат през парламента, тъй като се опасяват, че те ще разширят омагьосания кръг на рецесията, в който е изпаднала гръцката икономика и общество.