Експерти обаче твърдят, че той трябва да се съобрази с площта, която ще се отоплява

Въпреки циганското лято навън, вече е време да помислим как ще се отопляваме през зимния сезон. Най-изгодният и ефективен вариант се оказва климатикът, установиха експерти.


За да се намалят значително сметките ни за ток обаче, потребителите трябва да се съобразят с няколко правила, когато избират отоплителен уред за дома си.


За да си гарантира топла зима, Венцислав е решил да инвестира в нов климатик за апартамента си. Готов е да извади и повече пари, за да си подсигури качествено отопление, без да плаща огромни сметки за ток. Според него не само цената е важна, а и площта на помещението, което се отоплява.


Най-евтините уреди се движат между 20 и 50 лева. Маслени радиатори можем да купим за между 80 и 200 лева, а за качествен конвертор трябва да приготвим между 200 и 500 лева.


Инвестицията в обикновен климатик излиза между 400 и 800 лева, а за инвенторен уред трябва да отделим минимум 700 лева.
Ако решим да инвестираме в по-качествен отоплителен уред, можем да си върнем разликата в цената за по-малко от половин година.


Правилното решение е да изберем постоянна темепратура за зимата и да изключим климатика, едва когато градусите отново тръгнат нагоре. Евтина зима можем да изкараме и ако се отопляваме на дърва, въглища или брикети.


Повече информация по темата гледайте във видеото.


Репортер: Георги Георгиев