Откритите 200 сребърни монети вероятно са принадлежали на някой от наследниците на Александър

В четвъртък вечерта край царевското село Синеморец археолози откриха тракийско съкровище, което е принадлежало на владетеля на Странджа преди Христа.


Ценната находка е разкрита до една от стените на дворец, в която е живял изключително богатият тракийски владетел. Екипът на археолога Даниела Агре сподели една от хипотезите за съкровището с над 200 сребърни монети, че е възможно да е принадлежало на някой от наследниците на Александър, Лезимах или някой от по-късните владетели.


Археологът Даниела Агре разказва, че „голямото количество сребърни монети датират от 3 век преди Христа, от периода, когато е обитаван този дом. За който знаем че най-вероятно е принадлежал на тракийския владетел Кортозунтас”.


Една от хипотезите е, че собственикът на крайбрежния дворец е притежавал и много от скъпоценностите на синеморското злато. Тракийското сребърно съкровище няма да бъде пренесено в Националния исторически музей.


Кметът на Община Царево Георги Лапчев заяви пред Нова, че находката ще остане в историческия музей в Община Царево. „За щастие три са обектите до момента в Община Царево и този проект Виа понтика, който стартира в началото на годината, специално в Община Царево се развива с бързи темпове”, заяви още той.


Археологът Даниела Агре продължава с разкопките, където по-всяка вероятност се крият още древни артефакти.


Повече подробности гледайте във видеото.


Репортер: Елена Танева