Тази комбинация се оказва възможна в отвореното пространство на "Бетахаус"

В София преди няколко месеца се появи едно различно място. То представлява един своебразен хибрид между работно и културно пространство и място за специализирани обучения и дискусии. А приятелската среда, която сигурно и удобно се е настанила, действа като истински допинг за младите специалисти, които са пренесли своя офис там. Иначе казано това е „Бетахаус” - вдъхновяващо работно пространство, подходящо за фрийлансъри и стартиращите малки компании. И причината след Берлин, Хамбург и Кьолн първото коуъркинг пространство да се появи в София са Александър Китов и Александър Михайлов. В забързаното ежедневие успяхме да разпитаме само първия за по-важните неща до момента и дори разбрахме защо възрастните хора им носят аналоговите си телефони. Отговора ще намерите и вие... По-долу.

Защо точно „Бетахаус” и защо в София? Или иначе казано, какво ви накара да се борите за идеята си?

А. К.: Защото „Бетахаус” е изключително напредничав хибрид между работна среда и място, създаващо съдържание - обучения, презентации, дискусии, състезания. Като цяло „Бетахаус” е създадена от хора с много новаторско виждане за работната среда на бъдещето. София избрахме, защото няма такова място в този град и в околните столици, а нашата столица се нуждае от среда за работа и развитие на младите специалисти, намиращи се между завършения университет и началото на тяхната кариера или на младите фирми в началните крачки на тяхното развитие.

Как се намерихте с другия Сашо и въобще как сформирахте екипа си?

А. К.: На Паметника на Съветската армия със скейтборд в ръка и на улиците в кв. Лозенец. Странно е как след няколко години в Германия пак се връщаме тук на това място, но в напълно различна светлина и с мащабен проект в ръце. Екипът се сформира много леко и без големи дискусии. На едно пътуване до Австрия решихме да започнем „Бетахаус” и след завръщането ни от почивката в Германия планирахме началните месеци от начинанието. Оставихме много неща зад себе си и се концентрирахме в една идея. Това дава много голям заряд и създава предпоставки да постигнеш абсолютно всичко.

Претърпяха ли някои от първоначалните ви представи промени или успяхте да развиете идеята точно така, както си я представихте?

А. К.: Хубавото на идеята е, че тя търпи промени. Даже повече, тя изисква промени. Концептът изисква гъвкавост към пазара, към клиентите и към общността. Ние имаме цели, те не се променят, но се променя пътя до тях.

Кой е най-странният случай под покрива на „Бетахаус”?

А. К.: Многото възрастни хора, идващи в „Бетахаус”, за да си поправят стария аналогов телефон. Нали сме бивша БТК централа.

Можете ли да кажете, че сте се научили на нови неща от посетителите на „Бетахаус”?

А. К.: Всеки ден се образоваме взаимно. Малко или повече. Това важи може би най-малко за нас двамата, защото ние гледаме да използваме времето максимално, за да отметнем работа, но нашите обитатели черпят знания един от друг постоянно. Поне това е моето впечатление. Нашето гуру Ели учи CSS в Codeacademy, под влиянието на другите обитатели. Аз помагам на хората с познания и съвети в сверата на интернет услугите. Всеки е добър в нещо и споделя. Да не говорим, че всички тренираме заедно тенис на маса.

Каква е атмосферата в „Бетахаус”? Коя е „глътката свеж въздух”, която разчупва статичните професии, които приютявате?

А. К.: Атмосферата в „Бетахаус” е на приятелски, сплотен център за развитие на млади специалисти и фирми. В един момент всички заедно работим концентрирано в работната зала, след което се смеем в кафето, след което слушаме и се учим в залата за събития. Няма статика в такава среда.

Имате ли вече свои верни обитатели?

А. К.: От първия ни ден имаме верни обитатели. Откогато още малко неща бяха в завършен вид. Виждам как хората се радват заедно с нас, когато ние развиваме пространството и това е много приятно, а верните обитатели стават все повече.

Заформи ли се приятелска среда?

А. К.: Отдавна. След една, две закуски всички се опознават. Всички са много приятелски настроени и усмихнати един към друг. Това е направо като допинг за хората в „Бетахаус”.

Работите ли върху интересни бъдещи проекти? Върху какво сте се фокусирали в момента?

А. К.: В момента моят фокус е да въведем процесите на финансово ниво, а след което да направим втората версия на сайта. За в бъдеще съм си поставил една сериозна цел във връзка със създаването на една специална програма, но ще спестя детайлите за момента. Ще е много полезна и иновативна.

Налага ли се „Бетахаус” като културно пространство?

А. К.: Зависи от перспективата. През моя личен поглед „Бетахаус” се налага като пространство за хора, които са професионално в по-напреднал стадии. Всеки е уникален в това, което прави. Гледайки събитията обаче, човек вижда и културните аспекти.

Смятате ли, че инвестициите ви ще се възвърнат? Ще има ли все повече фрийлансъри в България?

А. К.: Ако проектът е успешен в сроковете, които сме му дали, парите ще се възвърнат. Относно фрийлансърите - младите искат сами да се докажат в живота и ние им помагаме. Така че фрийлансъри ще има все повече - глобализацията и технологиите го предразполагат. Ще има и все повече стартиращи компании. А щом корпоративните среди разберат, че мобилността и удовлетворението във всекидневието на техните кадри е важна, ще има и хора, които сами ще избират откъде да работят - „Бетахаус” естествено.

betahaus се намира в София на ул. "Крум Попов" 56-58 и може да ви приюти от понеделник до петък между 09.00 ч. и 20.00 ч.

 

Автор: Миалена Халваджийска