Синдикатите свикаха протеста след като стана ясно, че държавната ЖП компания ще бъде преструктурирана

24-часова стачка ще парализира от 3-ти октомври железопътния транспорт в Белгия. Очаква се протестът да наруши движението на влаковете „Евростар” от Лондон до Брюксел и на високоскоростните композиции между Франция и Германия.

Протестът ще парализира железопътния транспорт в цяла Белгия. Очаква се да бъдат пуснати допълнителни автобуси, които да превозят пътниците. Властите призоваха хората да променят плановете си за пътуване, ако това е възможно или да потърсят алтернативен транспорт.

Синдикатите свикаха протеста след като стана ясно, че държавната железопътна компания ще бъде преструктурирана. Според тях това ще навреди на служителите и ще застраши сигурността на пътниците.

Три са компаниите - оператори на железопътния транспорт в Белгия. Те се грижат поотделно за ЖП трасето, за служителите и за финансите. Правителството обаче планира да ги слее в две фирми, но синдикатите настояват компанията да е една обща. Мотивът им е, че структурата ще бъде една, ще се управлява по-лесно и ще подобри сигурността.