Очаква се в най-скоро време Мадрид също да поиска спешна финансова помощ

Финансовите министри от Еврозоната отпуснаха поредния транш от финансова помощ на Португалия. Страната ще получи още 800 милиона евро в рамките на пакета помощи от 4 милиарда и 300 милиона. Министрите обявиха, че Лисабон работи усилено, за да наложи бюджетни съкращения и да направи икономически реформи.


Финансовите министри от Еврозоната бяха категорични, че Португалия извършва необходимите реформи по-бързо от очакваното. На страната беше дадена допълнителна една година, за да се справи с бюджетния си дефицит.


Еврогрупата приветства решението на правителството да увеличи данъчната тежест - нещо, което предизвика серия от протести сред португалските служители и работници.


Министрите обсъдиха и задълбочаващите се проблеми на Испания. Те вече отпуснаха 100 милиарда евро за рекапитализиране на банките.


Очаква се в близките седмици да бъдат използвани само 40 милиарда от тях.


Анализатори очакват в най-скоро време Мадрид да поиска спешна финансова помощ. Отпускането й обаче не е било обсъждано на срещата на Еврогрупата.


Друга тема на разговор е била кризата в Гърция. Финансовите министри обаче не са стигнали до договорка как да се справят с продължаващите проблеми на Атина.