То трябва да се извършва само от квалифицирани специалисти

Германското правителство одобри закон, с който ще бъде преодоляно съдебно решение, забраняващо обрязването от религиозни съображения. Решението на съда в Кьолн, взето през май, предизвика гнева на мюсюлманската и еврейската общност в Германия.

Съдът в Кьолн постанови, че обрязването на момчетата може да причини телесни увреждания. Това разпали гнева на мюсюлманските и еврейските общности в Германия.

В спора се намеси и германският канцлер Ангела Меркел. Тя заяви, че страната ще се превърне в посмешище, ако на религиозните общности бъде забранено да практикуват традиционните си ритуали.

Въпреки че забраната е в сила само за региона на Кьолн, лекарите в страната отказват да извършват обрязване, защото се страхуват от съдебно преследване, коментират анализатори.  

Съгласно новия закон ритуалът ще бъде позволен, но само при условие че се извършва от квалифицирани специалисти и че родителите на детето са уведомени за всички рискове. В същото време той трябва да не носи болка, се казва в текста.

Очаква се законът да бъде приет от парламента преди края на годината. В Германия живеят около 120 хиляди евреи и почти 4 милиона мюсюлмани, сочи статистиката.