Те едва ли ще завършат навреме, призна министърът на финансите на Гърция

Преговорите между правителството на Гърция и Тройката международни кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за нови бюджетни съкращения ще продължат след 18 октомври. За тогава е насрочена срещата на върха на Европейския съюз.

 

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас призна, че е малко вероятно преговорите по новия пакет от мерки за икономии, от който зависи отпускането на следващия транш от международната финансова помощ, да завършат навреме на срещата на върха на ЕС, каквито надежди имаше.

 

Агенция АНА съобщава, че проблемът с фискалната консолидация в размер на над 13 млрд. евро за периода 2013-2014 г. ще се решава на извънредна среща на Еврогрупата в началото на ноември.

 

Атина се надява, че ще получи поредния транш в размер на 31,5 млрд. евро от втория пакет спасителна помощ от 130 млрд. евро в средата на ноември. Миналата седмица гръцките власти признаха, че ако тези средства не дойдат до края на ноември, страната остава без пари.

 

В знак на протест срещу поредните бюджетни съкращения, двата основни синдиката в Гърция са свикали на 18 октомври нова 24-часова стачка срещу мерките за икономии.