Сънародниците ни твърдят, че работили на Ботуша две години без заплати

 

Българите, които са работили две години в Италия без заплати, ще получат помощ от полицията и трудовите служби. Това съобщи за Новините на Нова консулът ни в Рим Ермелина Пейчева. Сънародниците ни живели в имение в провинция Калабрия, без да получат възнаграждение. Със случая вече е запознато и Министерството на външните работи на Италия.
 
След две години работа, в продължение на които българите твърдят, че са им изплащани само по 50 евро на месец за храна, чашата на търпението най-накрая преляла. Когато работодателят Никола Тропеано поискал от тях да работят още една година, за да си получат парите, част от нашите работници категорично отказали. Тогава им забранили да си вземат нещата и дори се стигнало до физическа саморазправа – той удря едно от момчетата и възрастна жена.
 
Българите с автомобилите си отпътували за Рим, за да си търсят правата в нашето консулство. Вече трети ден спят в колите си.
 
Консулът ни в Рим Ермелина Пейчева е съдействала още утре работниците да се срещнат с карабинерите в Пизо, които трябва да им гарантират спокойното прибиране.
 
Българският дипломат е в контакт и с трудовите власти в областния град.
 
Нашите работници ще подадат официална жалба срещу работодателя си.
 
Репортер: Данаил Глишев