Страниците са хакнати от „Доктор Бас”

Осем български интернет сайта станаха обект на кибератака. Информацията съобщиха от водеща компания за интернет сигурност. Сред страниците има онлайн магазини, новинарски и туристически портали. Откраднати са данните на над 5 хиляди потребители.


Атаката е извършена от хакер на име "Доктор Бас". Злодеят се е добрал предимно до имена, електронни адреси и пароли на регистрираните в следните сайтове: www.stconstantine.bg (холдинг „Свети Константин и Елена”); www.superphone.bg (електронен магазин за мобилни телефони и аксесоари); www.linkstar.bg (електронен магазин); e-books.knigite.bg (електронен магазин за книги); www.technews.bg (технологичен новинарски сайт); travel.government.bg (сайт, представящ държавни туристически обекти). Ако имаме регистрация в някой от тях, непременно трябва да сменим паролата си.


Ако някой научи нашата парола, би могъл да ни навреди по много начини. Защото понякога информацията може да отведе до данни на банкова карта или парола за интернет банкиране.


Комбинацията за достъп трябва да се пази и подновява периодично, съветват специалисти в областта на сигурността. Хубаво е да се опитаме да правим всяка следваща по-сложна, с повече символи, цифри, малки и големи букви.