Те ще се включат в тридневната обща стачка в страната

Германия обяви, че икономиката на страната няма да нарасне с очакваните темпове през следващата година.


Според Берлин причината е предизвиканата от дълговата криза несигурност.


Междувременно, студенти и гимназисти в Испания стачкуват срещу орязването на бюджета за образование.


Германия намали очакванията за ръста на икономиката си през 2013-та година. Вместо 1,6 процента ръстът ще бъде 1 процент, обявиха от правителството. Министърът на икономиката заяви, че единствената причина за по-песимистичната прогноза е дълговата криза в еврозоната. Досега най-голямата европейска икономика не беше засегната от кризата, отбелязвайки ръст на икономиката от над 4% през 2010 г. и 3% през миналата година.


Лихвите по испанските държавни облигации пък спаднаха до най-ниските си нива в последните 6 месеца. Това намалява опасността Мадрид да се види принуден да поиска спасителна помощ от Европейския съюз. Лихвата по 10-годишните държавни облигации спадна до 5,5 процента. През юли тя достигна 7 процента. Това е считаното за критично ниво, при което Гърция, Португалия и Ирландия официално поискаха спасителна финансова помощ от Брюксел.


Междувременно, хиляди испански студенти и гимназисти излязоха по улиците в различни градове на страната в рамките на тридневна обща стачка.


Те протестират срещу орязването на бюджета за образование като част от строгите икономии за намаляване на обществения дефицит.