Така формацията на Рахой увеличи абсолютното си мнозинство в регионалния парламент

На фона на масовото недоволство от орязването на бюджета, партията на испанския премиер Мариано Рахой изненадващо триумфира на местните избори в Галисия. Консервативната народна партия спечели неочаквано убедителна победа, с която увеличи абсолютното си мнозинство в 75-местния регионален парламент от 38 на 41 места.

 
Тревожни резултати за испанското правителство обаче се получиха в друга автономна област, така наречената Страна на баските. Там Баската националистическа партия измести социалистите от властта.
 
Предизборната програма на националистите включва като цел суверенна държава на баските, но лидерът на партията Иниго Рентерия се въздържа да заеме категорична позиция по въпроса. В победната си реч той обяви "нова епоха", но обеща да избягва "конфронтацията и разделенията" сред баските.
 
Открито сепаратистката коалиция "Билду", която е сочена за политически приемник на екстремистката организация ЕТА, затвърди позицията си на втора политическа сила. 
 
Мнозинството, което националисти и сепаратисти получават в регионалния парламент, вещае засилване на отцепническите настроения в Страната на баските. Това се случва в момент, когато правителството в Мадрид се опитва да обуздае подобно движение в Каталония, а във Великобритания Шотландия подписа споразумение за провеждане на официален референдум за независимост.