Канцлерът Ангела Меркел откри монумент в памет на 500 хиляди роми, станали жертви на нацисткия режим

Повече от 65 години след Холокоста в Германия беше открит мемориал на ромите, жертви на нацизма. На церемонията в Берлин присъстваше и канцлерът Ангела Меркел.

 

Мемориалът на синтите и ромите е разположен срещу германския парламент. Той е дело на израелския скулптор Дани Караван и представлява кладенец, в чийто център има плоча, върху която всеки ден се поставя свежо цвете. Разположен е в близост до мемориала на жертвите на Холокоста и този на хомосексуалистите, избити от нацистите.

 

По официални данни близо 500 000 европейски роми и синти, считани за "расово непълноценни", са били избити при управлението на Третия райх. Ромският Холокост или "Поражмос" (Porajmos), което буквално значи "разкъсвам, поглъщам", дълго време е бил отричан и не е бил предмет на исторически изследвания.

 

"За разлика от евреите, които нацистите са откривали чрез религията им, повечето роми са били католици и не са били лесно разпознаваеми спрямо останалите граждани. Затова "расовите изследователи" на нацистка Германия са регистрирали поредица от характеристики и са изготвили родословни дървета, понякога чак до 16-ти век, за откриване на "цигански предци", за да изпратят "мелезите" в лагерите.

 

В Аушвиц или Равенсбрюк върху тях са били извършвани медицински експерименти. В момента в Германия живеят около 70 000 роми с германско гражданство. От 15 години насам те са сред четирите защитени малцинства в Германия заедно с живеещите в северната част датчани и фризийци и живеещите в източната част сорби.

 

Автор: Олег Иванов