Един от последните референдуми целял отговор дали се почива повече

Да се построи ли нов стадион, да се пуши ли на обществени места и дали да се членува в евросъюза? Така звучат въпросите, на които швейцарските граждани казват  тежката си дума на провеждащите се там референдуми.


Тази форма на пряка демокрация в страната е добила и по-крайна форма, защото гражданите могат да се произнесат по всеки закон, приет от политиците - ако не са съгласни с него и така да го променят или отменят.


В Швейцария референдуми се провеждат не само на федерално, но и на местно ниво.


26-те кантона се ползват с голяма самостоятелност, всеки си има местно правителство и прави свои допитвания. Въпросите могат да бъдат доста различни – от това, дали да се премахнат минаретата на джамиите, дали да се пуши на обществени места до това, дали да бъде построен стадион.


Един от последните референдуми, разбунил духовете в страната е за това дали да се работи по-малко и да се почива повече. Зиги Нагел от швейцарската група за български фолклор твърди, че никой не е бил изненадан от крайното решение. „Имаше допитване дали да се намали работната седмица и всички гласуваха не! Ние искаме нещо да ни върне назад или да пострадаме от кризата!”, категоричен е Нагел.


На този референдум трябвало да се отговори и дали да се увеличи платения годишен отпуск от четири на шест седмици. Отговорът също бил отрицателен.


Когато трябва да се решава за членство в международна организация или за промяна на конституцията – тогава вотът е задължителен и за провеждането му трябва да се съберат сто хиляди гласа за 18 месеца.


Такъв референдум е правен през 92-ра година, когато швейцарците категорично отхвърлиха членството в евросъюза.


Ако пък не са доволни от някой закон, вече приет от правителството и парламента, са необходими 50 хиляди подписа, събрани за сто дни.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: София Стойчева