Бяла пелена покри Полша, Чехия, Австрия, Италия, Дания

 

До края на деня остава в сила оранжевия код за Южна и Източна България и червения - за областите Кърджали и Хасково. През първата половина на деня между 20 и 30 литра на кв. м са паднали в Кюстендил, Пловдив и Кърджали, в Елхово и Бургас - около 50, на Рожен и в Смолян - над 70, в Златоград – 106. Към момента рекордьор е село Манастир със 117 литра на кв.м.
 
Следобед в южните райони дъждовете ще продължат, като привечер и през нощта ще отслабнат. Въпреки това, на места в южните части на Хасковска, Кърджалийска и Бургаска области количеството на валежите ще надхвърли 80-100 литра на кв.м.
 
В Кърджали скоростта на вятъра достигна 65 км/ч, а по планинските върхове духат ураганни ветрове – на Черни връх и Мусала - със скорост до 100 км/ч, а на Рожен и Ботев - до 144.
 
Зимата изненадващо дойде в много европейски страни.
 
Продължават обилните снеговалежи в страните от Бенелюкс, Дания и южните райони на Швеция и Норвегия. Сериозни са валежите и в Италия, Южна Украйна и на Балканите.
 
Бяла пелена покри Австрия, Чехия, Словакия, Южна Полша и планините на Северозападните Балкани.
 
Студената вълна, която донесе зимата в централните райони на континента, приближава към нас. Още тази нощ и утре тя ще достигне до България, но вече доста по-слаба и максималните температури утре ще се понижат до 10-15 градуса – стойности, нормални за есента.
 
До края на седмицата, не само у нас, но и в по-голямата част на Европа, се очаква затопляне.