Заседанието по делото за радикален ислям протече при засилени мерки за сигурност

При засилени мерки за сигурност в Пазарджик започна поредното заседание по делото срещу 13-мата мюсюлмани, обвинени в разпространение на антидемократични идеи.

Заседанието по процеса започна около 9 часа сутринта под възгласите на три националистически формации пред съдебната зала.

Симпатизанти на „Атака”, ВМРО и „Национален фронт за спасение на България” се събраха пред Пазарджишкия съд, за да осигурят неговата спокойна работа. Партиите дойдоха заради притеснение за натиск върху съда, упражнен от мюсюлманите, които се събират по време на всяко съдебно заседание. С присъствието си те твърдят, че подкрепят подсъдимите. Националистите обаче разчитат това като натиск върху българския съд. До сблъсъци не се стигна.

Националистите се разделиха на два лагера. Хората на Сидеров и Каракачанов осигуряваха спокойната работа на съда с речи от обща трибуна, а привържениците на Валери Симеонов скандираха на метри от тях.
 
В залата свидетелите по делото един след друг се отказваха от показанията, които са дали преди това. Един от свидетелите обяви обвиняемия Ахмед Муса, защото твърдял, че „Аллах се е въздигнал и стоял на трон”. Това според свидетеля приравнявало Аллах с неговите създания. Според Стефан Атанасов това правело Ахмед Муса неверник.

Делото продължава в края на ноември с разпити зад параван на трима тайни свидетели.

Подробности за това как е протекло заседанието гледайте във видеото.

Репортер: Мария Цънцарова