Медии обърнаха внимание на проблема с купуването на лични данни след сигнал на български блогър

Българският блогър, който купи лична информация, засягаща над 1 милион потребители на Фейсбук за 5 долара, влезе в полезрението на световните медии. Списание „Форбс”, „Ен Би Си”, „Фокс нюз” и други показаха разкритията на българина за това как лесно можем да си купим личните данни на Фейсбук потребителите.
 
Социалната мрежа разполага с нашите данни, предоставени доброволно при регистрация. Но какво се случва, ако защитата на мрежата бъде пробита и тази стока се озове на свободния пазар за смешната сума от 5 долара?

Всеки може да получи лични данни, дори на свои приятели и да прави с тях каквото си поиска, дори и да ги ползва за измама в интернет”, категоричен е блогърът Богомил Шопов.

В Новините на Нова първи ви показахме как отдел "Сигурност" на Фейсбук помоли Богомил Шопов да не споделя нищо за проблема, да изтрие всички налични файлове, а дори и да пази тайна, че е водил разговор със социалната мрежа.

"Аз не обичам някой да ми казва да си мълча, живеем в свободна страна, имаме свободен Интернет. И наистина всички медии по света, дори и държави, които не мислих, че биха обърнали внимание на този проблем, се свързаха с мене”, обясни Богомил

Сред  купените от Богомил файлове с данни на Фейсбук потребителите има имена, имейл адреси и на българи. По думите на Надя Цолова от Комисия за защита на личните данни не всеки имейл попада в категорията на личните данни, тъй като не би могъл сам по себе си да доведе до идентификация на самото лице.

„Но ако има посочени две имена и рождена дата, телефонен номер или година на раждане, в такъв случай влиза в категорията лични данни и подлежи на по-строга защита", допълва тя.

Какво трябва да направим, ако разберем, че наши лични данни са изтекли в мрежата?

 

От Комисия за защита на личните данни съветват да се обърнем директно към администратора на лични данни, като поискаме данни да бъдат заличени, както и да се обърнем към Комисията за защита на личните данни. В случай, че са налице вредни за нас последици, можем да потърсим правата си и по съдебен път.

Подробности може да намерите във видеото.

Репортер: Живко Константинов