Тя твърди, че резултатите от парламентарния вот в Украйна са фалшифицирани

 

Лидерът на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви гладна стачка в знак на протест срещу фалшификациите на парламентарните избори в страната. В нейна декларация се казва, че тя се е отказала от храна и ще приема само вода. Бившият премиер излежава 7-годишна присъда за злоупотреба със служебно положение.
 
Ръководителят на Съвета на обединената опозиция Арсений Яценюк обяви, че има опити да бъдат преиначени резултатите от вота. Опозицията поиска от президента, генералния прокурор и министъра на вътрешните работи да прекратят нарушаването на закона, а резултатите от гласуването да бъдат обявени по-бързо.
 
Яценюк подчерта, че данните на Централната избирателна комисия, според които Партията на регионите на Янукович е получила над 30% от гласовете, не отговарят на резултатите от паралелното преброяване на опозицията. Той поясни, че в 10 от мажоритарните окръзи, включително и в Киев, където побеждават кандидатите на опозицията, по неясни причини броенето на гласовете е преустановено. Според него, това е направено, за да може там резултатите да бъдат обявени за недействителни.