Близките на наказаните се надяват на помощ от държавата

 

Ден след като бяха осъдени на смърт чрез обесване, двамата българи, внесли амфетамини в Малайзия, останаха без адвокат. За Новините на Нова досегашният им защитник поясни, че неговият ангажимент е приключил с произнасянето на присъдата. Обжалването пред Апелативния съд е отделна задача, за която трябвало да се плати допълнително. 
 
Бащата на един от осъдените - Георги Бакалов, заяви, че се надяват на помощ от държавата. Диньо Бакалов заяви, че е изненадан от изявлението на адвоката. Неговото очакване е било, че като платят по 20 300 долара за всеки от арестантите, близките ще могат да разчитат на защитника докрай. 
 
Финансова помощ Диньо Бакалов очаква от Министерството на външните работи. Оттам обаче уточниха, че практиката не само в България, но и в целия Европейски съюз е подсъдимите и техните близки сами да плащат защитата.
 
На този етап остава ангажиментът на дипломатите да преговарят произнесената смъртна присъда да бъде заменена с друго наказание.
 
Междувременно довчерашният адвокат на двамата българи поясни, че обжалването на смъртна присъда в Малайзия може да отнеме и години.
 
Той коментира и друга особеност - видно и от тамошната преса, в азиатската страна набира сила дебат за отпадане на смъртното наказание. Според юриста обаче никой не може да се ангажира с прогноза ще стане ли това и кога.
 
Суровата присъда за българите намери място, макар и накратко, в повечето местни електронни издания. Цитирано е мнението на съдията, че вината на подсъдимите е била извън всякакво съмнение. 
 
Репортер: Рада Богданова