Кoстас Ваксевaнис беше обвинен в изнасяне на лични данни, което се наказва с 2 години затвор

Съд в Гърция оправда журналиста, който публикува списък с 2000 свои сънародници с банкови сметки в Швейцария. Кoстас Ваксевaнис беше обвинен в изнасяне на лични данни, което се наказва с две години затвор.  


Пред съда в Атина съмишленици на Ваксеванис стояха до късно вечерта, за да чуят решението. Оправдателната присъда беше посрещната с аплодисменти.


Заради подозрения в укриване на данъци списъкът с 2000 гърци с банкови сметки в Швейцария беше даден на властите в Атина от правителството на Франция преди две години.


Той остана тайна за широката общественост, докато Ваксеванис не го публикува в списанието си. Журналистът заяви, че оправдателната присъда не е лична победа, а успех за свободното слово в Гърция.


„Дълго време журналистиката беше пленник на различни законови ограничения. Интерпретациите на тези ограничения в съда не позволяваха да има свободна журналистика в страната. Решението е важен прецедент, който ни дава възможност да си вършим работата”, заяви в своя защита Ваксеванис.


В условията на финансова криза въпросът за укриването на данъци е много актуален в Гърция.


Международните институции на няколко пъти призоваха Атина да се пребори с тази практика, с което да увеличи средствата в хазната.


Медии в Гърция коментират, че правителството е показало липса на воля да се бори с данъчните измами, докато безмилостно орязва социалните придобивки на гражданите.