Това увери външният министър Николай Младенов

Сестрата на осъдения на смърт за внасяне на метаамфетамини в Малайзия Иван Костов беше в Министерството на външните работи. От институцията поясниха само, че срещата е била рутинна. На нея беше поканен и бащата на другия осъден - Георги Бакалов.

За Нова телевизия Диньо Бакалов обясни отсъствието си с умора. На   ноември той очакваше финансова помощ от държавата за обжалването на смъртната присъда пред апелативния съд. Практиката обаче, не само в България, а въобще в Европейския съюз е, за адвокатските услуги да плащат подсъдимите и техните близки.

Министър Николай Младенов коментира, че България не може да се меси в решенията на съда в Малайзия, но ще следи дали ще бъде ли допуснато обжалване на присъдата.

Остава ангажиментът на българските дипломати да настояват за замяна на смъртното наказание - като недопустимо според европейското законодателство.

"Нека да се извърви процедурата, която съществува по тяхното законодателство. Всичко останало би било спекула на този етап. Факт е, че в Малайзия от доста време насам не се изпълняват смъртни наказания, има и започнала вътрешна дискусия относно това дали трябва да се отмени или не смъртното наказание”, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.