Близо 100 хиляди гърци се събраха на централния площад в Атина, за да протестират срещу новия закон

Гръцкият парламент прие малко след полунощ новия пакет строги мерки за икономии. Решаващото гласуване ще позволи на изпадналата в дълбока криза страна от Еврозоната да получи нов транш жизненоважна помощ и да избегне изпадане в неплатежоспособност. Решението на парламента обаче предизвика безредици в гръцката столица.

Законът беше приет въпреки разцеплението в управляващата коалиция и съпътстваните от насилие протести пред самия парламент.

Близо 100 хиляди гърци се събраха снощи на централния площад в столицата Атина, за да протестират срещу новия закон. Група демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на парламента и влязоха в сблъсъци с полицията.

„Гласуваме дали да останем в Еврозоната или да се върнем към международната изолация”, предупреди преди гласуването премиерът Андонис Самарас.

Пакетът от строги мерки на стойност 13,5 милиарда евро включва съкращавания на разходи, повишаване на данъци и други мерки, включително улесняване на процеса на наемане и съкращаване на работници. Той бе приет с подкрепата на депутатите от двете основни гръцки партии - дясноцентристката „Нова демокрация” и социалистите от ПАСОК. Техните колеги от най-малката партия от управляващата коалиция - „Демократичната левица”, се въздържаха при гласуването.