Причината за това е спор около предложение за нови вноски от държавите-членки

Преговорите за бюджета на ЕС за 2013 г. са се провалили. Това съобщи френския евродепутат Ален Ламасур.

Преговорите се водеха между правителствата на държавите членки на 27-членния блок и Европейския парламент.

"Съветът на министрите "не беше в състояние на постигне споразумение, така че преговорите бяха прекратени", заяви Ламасур, който е ръководител на делегацията на Европейския парламент. "Сега ЕК трябва да представи ново предложение за възобновяване на преговорите", допълни евродепутатът.

Говорителят на еврокомисаря по бюджета съобщи, че преговорите ще продължат във вторник.

Преговорите бяха блокирани още преди началото на днешните разговори. Причината е предложение държавите -членки на ЕС да плащат вноски за запълване на дупка от 8,9 милиарда евро, липсващи в бюджета за тази година.

За да избегнат предоставянето на свежи пари, осем страни членки - Германия, Франция, Великобритания, Швеция, Холандия, Финландия, Дания и Австрия, поискаха усвояването на неизползвани кредити, оценявани на 15 милиарда евро. Но Комисията им отговори, че тези пари вече са били планирани за други дейности.

Бюджет 2013 е последният за периода 2007-2013 г и въвеждането на съкращения съответства на по-строгите позиции на правителствата за бюджет 2014-2020 г.

"Провалът може да отрови преговорите за многогодишната финансова рамка" на извънредната среща на върха на ЕС на 22 и 23 ноември, призна по-рано кипърският външен министър Андреас Мавроянис.