Това заяви британският вътрешен министър Тереза Мей

Българските и румънски емигранти, които отиват във Великобритания без да имат работа, няма да ползват социални придобивки като безплатна медицинска помощ. Това предстои да се обсъди, обяви британският вътрешен министър Тереза Мей. Тя не обясни по какъв начин ще бъде въведено ограничението.

В края на следващата година изтичат ограниченията за работа за българи и румънци във Великобритания. То беше въведено с цел да се избегне бум на имигранти от двете страни, както се случи при влизането на Полша в Европейския съюз. Забраната се отменя заради изисквания на Брюксел. Затова в Лондон са измислили ново правило, което да ограничи имигрантската вълна.

Идеята на вътрешния министър Тереза Мей е да се ограничи достъпът на безработни българи и румънци до някои социални услуги като безплатна здравна помощ, образование, жилище или социални помощи.

Йорданка Данева и съпругът й живеят в Англия от няколко години, но твърдят, че подобни спънки срещат и сега, въпреки че работят съвестно, плащат си данъците и спазват законите.

Съпругът на Йорданка е работил 10 години в Англия, но преди две е бил съкратен от работа. Въпреки че е съкратен и не може да си намери работа, съпругът на Йорданка вече две години не получава и никакви социални помощи от бюрото по труда.

Семейство Деневи, чиито дом от години е Великобритания, определят идеята на правителството като дискриминационна. Не защото държавата ще лиши безработните имигранти от  помощи и безплатно здравеопазване, а защото идеята се спряга само за българи и румънци.

Плановете на английското правителство са да предложи промените в средата на следващата година.

Репортер: Марина Стоименова