70%от центъра на Венеция е наводнен

Венеция продължава да е под вода. 70 процента от центъра на града е наводнен. Бедствието е предизвикано от продължителните проливни валежи и силно вълнение в морето. Това е най-голямото наводнение, регистрирано в лагуната от 1872 г., откогато се води статистика. Централна Италия също е под вода.
   
2000 души са бяха принудени да напуснат домовете си край Тоскана заради придошлите реки, излезли от бреговете си. Властите наредиха евакуация на няколко селища, след като малките потоци се превърнаха в бурни реки. Те заляха домове и обществени сгради. Училищата бяха затворени. На много места няма ток. Засегнати са земеделски земи. Нанесените щети са за милиарди евро, изчисляват местните власти.

Във Виченца, която се намира на север, малка река е излязла от бреговете си и е наводнила стотици къщи. Гражданска защита спешно е започнала да насипва по бреговете с чували пясък, за да ограничи по-голям разлив. Всички служби в района са поставени в състояние на повишена готовност. Причината е, че заради проливните валежи се очакват кални свлачища, които могат да пометат и населени места.

От съображения за сигурност, властите затвориха голяма част от пътищата в района и не допускат преминаването на автомобили.

Това не е първото наводнение в тази част на Италия. През 2010 г. Виченца се оказа под метър и половина вода, припомнят местните медии.