Арестувани са двама бизнесмени от града под тепетата

Крупна схема за измами с договори за покупка на коли на лизинг е разкрита в Пловдив. 

 
Двама бизнесмени от града отиват на съд за измама за над 3 млн. лева, съобщиха за Новините на Нова от прокуратурата. Двамата продавали скъпи лимузини на лизинг, като прибирали от купувачите вноските, без да ги отчитат в дружеството, чиято собственост били луксозните коли. 
 
Според обвинението Любомир Бакърджиев и Николай Маринов, които са собственици на автосалон, станали посредници на австрийска лизингова компания за автомобили. За една година успели да заблудят 25-ма купувачи на скъпи коли. Те им представяли фалшиви разписки, че лизинговите вноски, които им плащат редовно, ги превеждат към компанията, от която са взели колите.
 
„В последствие те не са отчитали получените лизингови вноски към дружеството. Това обаче е по-малка част от тяхната престъпна дейност. В по-голямата част от случаите те са доставяли коли на лизинговото дружество, то им ги е изплащало изцяло, като е очаквало впоследствие да получи вноски, с които да се погаси това плащане по лизингови договори. Те обаче били фалшиви”, обясни прокурорът Галина Андреева.
 
Голяма част от тези договори са сключени от името на хора, които никога не са си купували луксозен автомобил. За това, че с  личните им данни е злоупотребено, разбрали, когато ги посетил частен съдебен-изпълнител, за да си погасят задълженията по лизинга за автомобила.
 
„На всеки един от двамата обвиняеми са повдигнати обвинения за измама в големи размери, като грозящото ги наказание, в случай че бъдат признати за виновни, е от 1 до 8 години лишаване от свобода”, допълни прокурор Андреева.
 
По делото срещу тях ще свидетелстват 22-ма от измамените. Бизнесмените в момента са на свобода срещу парична гаранция от по 15 хиляди лева.
 
Репортер: Благой Бекриев