Ако законът мине и на второ четене в парламента, ще влезе в сила от 1 януари

Данъкът върху лихвите скоро ще бъде одобрен окончателно от парламента. Междувременно обаче стана ясно, че налогът на практика ще важи и със задна дата.

Ако още през първите дни на 2013 г. получим лихва от депозит, тя също ще е обложена с 10 процентния данък, въпреки че въпросният доход е трупан преди новият налог да влезе в сила. Това стана ясно след днешното заседание на бюджетната комисия.
 
Данъкът ще е върху всички срочни депозитни сметки и ще е в размер 10 на сто. Няма да важи за влоговете.

"Облагат се само срочните депозити, а спестовните влогове - примерно детските влогове или спестовните влогове, по които възрастните хора получават своите пенсии, категорично няма да се облагат”, поясни зам.-министърът на финансите – Владислав Горанов.

Ако имате детски влог, който обаче е с определена срочност, то и за него ще се налага данък.

От опозицията поставиха въпроса кой ще поеме разходите на банките за ежемесечните преводи към държавата - банките, вложителите или всички данъкоплатци. Отговор не беше даден.

Според председателя на комисията Менда Стоянова допълнителните разходи ще са минимални. Главният секретар на Асоциацията на банките Ирина Марцева не пое и ангажимент, че финансовите институции няма да променят таксите си заради новото задължение, тъй като всяка отделна банка си имала собствена политика.

Държавата чака около 120 милиона лева от този данък.

Подробности по темата ще намерите във видеото.