Искът за 50 000 лева покрива разходите за връщането му

Семейството на отвлеченото преди година и половина 11-годишно бургаско дете в Нова Зеландия ще съди държавата заради бездействието на "Гранична полиция", която даде възможност момченцето да бъде изведено през летище Бургас от биологичния му баща. Дядото ще внесе и жалба срещу Окръжна прокуратура - Бургас, която до момента не е стартирала дело срещу бащата на детето.

 

Детето бе върнато в Бургас в средата на юни след намеса на властите в Нова Зеландия.


Георги Бакалов-младши бе изведен от България през КПП Летище-Бургас на 26 март 2011 година от биологичния си баща без всякакви документи. След повече от година детето бе върнато у нас. Сега семейството търси обезщетение от страна на държавата.

 

„Гранична полиция е била абсолютно безотговорна в контрола спрямо детето и биологичния му баща. Допуснали са пет кардинални грешки. Всъщност абсолютно всички грешки, които би могъл да допусне един граничен служител. И те са описани то проверката на „Гранична полиция”, която е извършена впоследствие, така че няма причина да загубим това дело срещу държавата”, заяви Георги Бакалов, дядо на отвлеченото дете.


Искът е за 50 хиляди лева, като покрива всички разходи на семейството направени до връщането на Георги в Бургас на 16 юни, както и причинените неимуществени вреди.


Семейството ще внесе още една жалба заради това, че бащата Гери Андерн не е привлечен като обвиняем по българското законодателство. От Окръжна прокуратура - Бургас уточниха, че все още нямат отговор от Нова Зеландия на изпратената от тях молба за международна правна помощ.


В момента малкият Георги учи в бургаско училище, повтаряйки една учебна година, а семейството му живее в страх да не бъде отвлечен отново.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова