Опит да бъдат прокарани спорни поправки предизвика скандал в парламента

Пореден скандал избухна в парламента. Този път той беше заради опит на управляващите да прокарат текстове за „зелената” енергия чрез Закона за износ и търговия с оръжие.

Спорните поправки не бяха приети заради протеста на опозицията и недостатъчния брой на депутатите от ГЕРБ.

Вносителят така и не успя да обясни каква е допирната точка между тока и оръжията.

Опозицията реагира срещу решението в Закона за експорт и търговия с оръжие да се вкарват текстове, които уреждат проблем със собствениците на енергийно възобновяеми източници.

„Изненадващо колега от ГЕРБ между първо и второ четене вкарва текстове, които касаят промяна в режима на определяне на цени и достъп на еленергия от възобновяеми източници”, заяви Корнелия Нинова.

Според Нинова и колегата й Петър Димитров управляващите опитват да узаконят решение на ДКЕВР. Енергийният регулатор преди седмици въведе такса за достъп до мрежата си за производителите на т.нар. „зелена” енергия.

„Има решение на ДКЕВР, но няма законово основание за него. Съдът най-вероятно ще отмени това решение”, заяви бившият министър на енергетиката Петър Димитров.

Депутатът от ГЕРБ, вкарал предложенията за промени в неправилния закон, се казва Лили Боянова.

„Имаше резон да се внесе”, заяви Боянова. Тя призна, че не е действала на своя глава.

„В момента не мога да отговоря на въпроса какво е общото. Това не е само мое предложение. То беше съгласувано и с ДКЕВР, и с икономическото министерство”, заяви още депутатката.