Това ще направи най-вероятно и Венета Марковска

На официална церемония в Конституционния съд новоизбраните съдии ще положат клетва.

Избраните са четирима - бившият главен прокурор Борис Велчев, съдията от Върховния административен съд Георги Ангелов, депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов и съдията от Върховен административен съд Венета Марковска.

С неясен финал остава полагането на клетва от съдия Марковска, но най-вероятно това ще стане. От молбата й до Висшия съдебен съвет става ясно, че Марковска има намерение да положи клетва, съобщава БГНЕС.

Избирането на съдия Венета Марковска за конституционен съдия предизвика сериозна обществена полемика, тъй като срещу нея беше подаден сигнал. В него бяха отправени обвинения за корупция и конфликт на интереси.

В скандала се намеси и Европейската комисия, която изрази загриженост за репутацията на Конституционния съд и заплаши страната ни с нов мониторингов доклад в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Преди дни премиерът Бойко Борисов призова Венета Марковска да не полага клетва. Според министър-председателя Марковска е сгрешила, като е сменяла версиите си за това познава ли или не бизнесмена Георги Георгиев.

Междувременно стана ясно, че Марковска е подала оставка от заемания досега пост на заместник-председател на Върховния административен съд. Оттеглянето й беше гласувано на заседанието на Висшия съдебен съвет.