Страната ни е част от Софийски форум по конкуренция в региона

Осем балкански държави, повечето от които със статут на кандидат- членки за Евросъюза, учредиха Софийски форум по конкуренция.


Един от инициаторите е Българската комисия за защита на конкуренцията. А целта - да има постоянно действаща платформа за сътрудничество между регулаторните комисии в балканския регион.


Целта на Софийския форум е балканските страни, дори и извън Евросъюза, да прилагат общо право в областта на конкуренцията при всеки възникнал казус.


„Ако примерно едно дружество извършва картелно споразумение, което има проявени форми не само в България, а и в съседните ни държави, именно този Софийски форум по конкуренция с възможностите, които сме заложили за развитие на този проект, би ни дало възможност много по-лесно и много по-бързо да успеем да разкрием този картел”, обясни Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията.


На този принцип действа и Европейската мрежа по конкуренция, от която България е част като член на Евросъюза.  


Българската комисия за защита на конкуренцията може да предаде опита си на останалите балкански държави в областта на сливанията, забранените споразумения, както и при злоупотреба с господстващо положение.


Повече по темата може да гледате във видеото.