Кабинетът одобри проектозакона, който разрешава и осиновяването на деца от еднополови двойки

Над 100 хиляди души се стекоха в Париж и други френски градове на протест срещу гей браковете. В столицата в митинга участваха 70 хиляди, а големи шествия имаше още в Лион, Тулуза и Марсилия. 

 
Над хиляда кметове на населени места и висшия клир на католическата църква се обявиха против узаконяването на гей връзките.
 
Още преди изборите президентът Франсоа Оланд посочи приемането на такъв закон като една от целите в своето управление. Редица организации, определящи се като защитници на традиционните семейни ценности, се обявиха против.
 
Кабинетът на социалистите вече одобри проектозакона, който ще бъде внесен в парламента през януари. Ако влезе в сила, той предвижда узаконяване на гей браковете и осиновяването на деца от еднополови двойки, но не разрешава използването на изкуствено осеменяване и сурогатни майки.
 
В някои европейски държави, като Холандия и Швеция, гей браковете по закон са равносилни на останалите. В други страни, сред които Великобритания и Германия, се позволява осиновяването на деца от еднополови двойки.